nem hivatalos oldal

A konyak nagyon különleges ital

Régi módi konyakgyártást

Régi módi konyakgyártást

Akik szeretik az exkluzív italokat, tudják, hogy a konyak a felső kategóriájú alkoholpárlathoz tartozik. Franciaország Cognac községéből kezdte el dicsőséges útját a konyak, hiszen itt állították elő első alkalommal. A környék híres a bőséges szőlőterméséről, évszázadok óta csak ezzel foglalkoznak az itt élő családok. Több generáción keresztül, apáról fiúra adták át a mesterséget, sokáig titkolva az ital előállítási folyamatát. A konyak egy brandy típusú ital, a szőlő kétszeres lepárlásából nyerik.

Azonban a cognac nevet csak azok a brandyk viselhetik, amelyek speciális körülmények és jól meghatározott alapanyagok felhasználásával készülnek. Az első fontos feltétel, hogy a recept, aminek alapján a borpárlat készül, legalább 300 éve nem változott. A második kizáró feltétel az alapanyagokra vonatkozik. Az eredeti konyak készítéséhez 9 szőlőfajta engedélyezett, azonban ezeknek a keverési aránya is nagyon precízen meg van szabva. A exkluzívabb szabály az előállításban az, hogy a konyakot legalább 2 évig speciális tölgyfahordóban kell érlelni.